Als verzekeringsadviseur of medewerker bij een verzekeraar komt u regelmatig in aanraking met vragen over de snelheidslimieten voor verschillende voertuigen. Niet alleen auto's, maar ook andere voertuigen zoals vrachtwagens, bussen, auto’s met caravans en zelfs landbouwvoertuigen hebben hun eigen regels als het gaat om de maximumsnelheid. In dit artikel bespreken we de maximumsnelheden voor verschillende voertuigen, vooral op de snelweg, en welke factoren een rol spelen bij deze snelheidslimieten.
Wanneer we in dit artikel over het gewicht van een voertuig spreken, dan bedoelen we het ledig gewicht plus het laadvermogen.
Aanhangers*
Aanhangers bestaan in verschillende groottes en gewichten. Dit heeft invloed op de maximumsnelheid waarmee mag worden gereden. Voor de duidelijkheid, we hebben het over personenauto’s met een aanhanger.
- Lichte aanhangers: Voor aanhangers die minder dan 3.500 kg wegen, geldt op de snelweg een maximumsnelheid van 90 km/u.
- Zware aanhangers: Als de aanhanger 3.500 kg of zwaarder is, is de maximumsnelheid op de snelweg 80 km/u.
Bussen
Voor autobussen en touringcars gelden ook verschillende snelheidsregels, afhankelijk van of er staplaatsen in de bus aanwezig zijn.
- Bussen met zitplaatsen en veiligheidsgordels: Op de snelweg geldt voor deze bussen een maximumsnelheid van 100 km/u. Dit zijn de zogenaamde T100-bussen.
- Bussen met staplaatsen: Bussen waar passagiers kunnen staan en zitplaatsen hebben zonder autogordels, mogen 80 km/u rijden op de snelweg.
MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid)
Een MMBS is een voertuig dat door zijn teruggekeurde snelheid niet binnen de normale regels valt. De maximumsnelheid hangt af van het type voertuig en de specifieke regels, maar de maximumsnelheid voor voertuigen die vallen onder MMBS is meestal lager dan voor reguliere voertuigen, namelijk 25 km/u of 45 km/u. Voor een MMBS is vaak het specifieke T-rijbewijs nodig, afhankelijk van het gewicht en de grootte van het voertuig.
Caravans*
Bij caravans speelt het gewicht een rol in de toegestane snelheid. Er wordt onderscheid gemaakt in 2 verschillende soorten caravans, namelijk tot 3500 kg en vanaf 3500 kg.
- Caravans tot 3.500 kg: De maximumsnelheid voor zo’n caravan op de snelweg is 90 km/u.
- Caravans vanaf 3.500 kg: Voor deze caravans geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.
Vrachtwagens
Vrachtwagens zijn er in verschillende soorten, namelijk de lichte vrachtwagens (deze worden bestelauto’s genoemd), de zware vrachtwagens en vrachtwagens met aanhangers. Bestelauto’s mogen net zo hard als personenauto’s.
- Zware vrachtwagens (boven 3.500 kg): Zware vrachtwagens hebben een maximumsnelheid van 80 km/u op de snelweg.
- Vrachtwagens met aanhangers: Vrachtwagens die een aanhanger trekken, mogen ook niet sneller dan 80 km/u op de snelweg.
In een aantal landen in Europa is de maximumsnelheid 90 km/u voor vrachtwagens, daarom is de verplichte begrenzing volgens de Europese richtlijn afgesteld op 90 km/u. Komt een vrachtwagen niet buiten Nederland, dan is de verplichte begrenzing op 80 km/u afgesteld.
Landbouwvoertuigen
Landbouwvoertuigen zoals tractoren of maaimachines mogen niet met dezelfde snelheid rijden als bijvoorbeeld een personenauto. Voor deze landbouwvoertuigen gelden speciale regels.
- Landbouwvoertuigen op de weg: De maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen zoals tractoren is meestal 25 km/u, tenzij het voertuig speciaal is uitgerust voor snelverkeer. Een landbouwvoertuig met kenteken mag maximaal 40 kilometer per uur rijden buiten de bebouwde kom.
Colonnes (begrafenisstoeten of militaire colonnes)
Colonnes van voertuigen, zoals begrafenisstoeten of militaire colonnes, hebben soms een uitzonderingspositie in het verkeer. Zo hebben de volgauto’s van een begrafenisstoet of militaire colonne voorrang op een gelijkwaardig kruispunt. Ook als deze van links komt of afslaat. Er geldt geen uitzondering voor de maximumsnelheid. Deze colonnes moeten zich aan de gangbare snelheidslimieten houden. Wel kan het voorkomen dat een militaire colonne niet de maximumsnelheid voor personenauto’s mag rijden, omdat er (zware) vrachtwagens in mee kunnen rijden. Meestal rijden begrafenisstoeten en militaire colonnes trouwens niet de maximumsnelheid om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.
Voertuigen met een ZZ-kentekenplaat
Voertuigen die een ZZ-kentekenplaat hebben, zijn vaak voertuigen die te groot, te zwaar of te lang zijn voor de normale verkeersregels. Het zijn voertuigen die langer zijn dan 20 meter, breder dan 3 meter of meer wegen dan 60 ton. Dit geldt bijvoorbeeld voor hele grote vrachtwagens of voertuigen die uitzonderlijke ladingen vervoeren. De wegbeheerder moet een ontheffing geven voor het rijden met een voertuig met ZZ-kenteken op de openbare weg.
Campers
Bij campers is zowel de registratie bij de RDW als het gewicht belangrijk voor de maximumsnelheid.
Is de camper als personenauto geregistreerd bij de RDW, dan geldt de maximale snelheid die voor personenauto’s geldt.
Campers die als bedrijfsauto geregistreerd staan bij de RDW en meer wegen dan 3.500 kg, hebben een maximumsnelheid buiten de bebouwde kom van 80 km/u.
Hulpvoertuigen (Brandweer, Ambulance, Politie)
Hulpvoertuigen, zoals brandweerwagens, ambulances en politievoertuigen mogen, als ze gebruik maken van zwaailichten en sirenes sneller rijden dan andere voertuigen. Hulpvoertuigen mogen in principe maximaal 40 km/u harder rijden dan de normale maximumsnelheid. De bestuurders van deze voertuigen zijn ook opgeleid om met hogere snelheden te kunnen rijden. Er kunnen hier op uitzonderingen worden gemaakt. Zo worden extra snelle politieauto's, die als Snel Interventie Voertuig (SIV) ingezet zijn, hierop uitgezonderd. Deze voertuigen hebben een hogere topsnelheid en de bestuurders daarvan hebben een speciale rijopleiding gevolgd om met de extreem hoge rijsnelheden te kunnen omgaan.
Maar ook zonder zwaailichten en sirenes mogen politieauto’s soms sneller rijden dan de maximumsnelheid. Bijvoorbeeld bij gijzelingen, overvallen, inbraken en zelfdodingen mag er zonder sirenes sneller gereden worden, zodat de kans op een heterdaadsituatie groter is en daders kunnen worden aangehouden of om te voorkomen dat zaken ernstiger worden. De minister van I&W heeft de politie een algehele vrijstelling gegeven voor de verkeersregels in het Reglement Verkeerregels en Verkeerstekens. Deze vrijstelling heeft wel een paar beperkingen:
- Het gebruik van de vrijstelling mag alleen als het noodzakelijk is voor de goede uitvoering van het werk.
- Als het mis gaat, kan de agent er toch op aangesproken worden, omdat hij mogelijk de veiligheid op de weg in gevaar heeft gebracht.
Wanneer een hulpvoertuig op de weg rijdt zonder dat het voertuig onderweg is naar een opdracht, dan moet de chauffeur ervan zich houden aan de normale verkeersregels en snelheden en gelden er geen uitzonderingen.
Verschillen in snelheidslimieten op andere wegen
Naast de snelwegen kunnen op andere wegen verschillende snelheidslimieten gelden, afhankelijk van het type voertuig en de omstandigheden. Zo kunnen er beperkingen zijn op provinciale wegen, wegen binnen de bebouwde kom of wegen tijdens bijzondere verkeersomstandigheden (zoals slecht weer of druk verkeer).
- Bebouwde kom: In de bebouwde kom geldt meestal een snelheid van 30 km/u of 50 km/u, ongeacht het type voertuig.
- Provinciale wegen: Buiten de bebouwde geldt, tenzij anders aangegeven, een snelheidslimiet van 80 km/u voor de doorgaande provinciale wegen. Toch zijn er tegenwoordig ook veel provinciale wegen met een andere snelheidslimiet. In dat geval is de maximumsnelheid duidelijk met een bord aangegeven. Voor andere voertuigen dan personenauto’s, zoals zware vrachtwagens, kunnen andere snelheidslimieten gelden.
Conclusie
De maximumsnelheid op de snelweg kan dus sterk variëren per type voertuig. Van de 100 km/u voor T100-bussenone personenauto’s tot de 80 km/u voor zware vrachtwagens en auto’s met zware caravans. Elke voertuigsoort heeft zijn eigen regels. Het is belangrijk dat u als adviseur en uw klanten op de hoogte zijn van deze snelheidslimieten. Let op, want bij een grote overschrijding van de snelheidslimiet kan een rijontzegging volgen en dan is de Vereende mogelijk de enige verzekeraar waar nog een verzekering kan worden aangevraagd.
Auteur
Sarah Baddou, Acceptant bij de Vereende
*Dit kan niet bij de Vereende worden verzekerd.