31 maart 2020 - Twee jaar geleden schreven we een artikel over de verschillende regels over dashcam gebruik in diverse landen. Dit keer kijken we alleen naar Nederland en kijken we vooral naar de belangrijkste verschillen tussen al die verschillende soorten. Want de dashcam-markt heeft niet stil gestaan.
Waarom koopt u een dashcam?
Iedereen die met enige regelmaat op de weg zit, ziet om zich heen allerlei ‘zondagsrijders’ de meest gevaarlijke manoeuvres uithalen. Wat opvalt, is dat het altijd de andere weggebruikers zijn die fout zitten. YouTube staat vol met uren ‘vermaak’, gefilmd vanuit auto’s. Maar behalve eeuwige roem te verdienen door een sensatie filmpje op uw social media kanaal te hebben, kan een dashcam misschien een nog veel groter voordeel hebben: Bewijs!
Want hoe fijn is het dat, wanneer u afgesneden wordt en daardoor tegen de vangrail aankomt, u het hele voorval op film hebt. Inclusief kenteken, mocht de dader het niet ‘gezien’ hebben.
Wat zijn de verschillen tussen de dashcams?
Prijs
Er zijn natuurlijk verschillen in prijs. Voor €55,- heeft u al een dashcam in de auto en verder kunt u het zo gek maken als u zelf wilt. Top of the range qua prijs in ieder geval zit rond de €400,-. Maar wat koopt u daar dan voor en wat zoekt u in een camera?
Dag en nacht
Een beroepschauffeur die met een taxi, bestelbusje of vrachtwagen tienduizenden kilometers per jaar rijdt, belandt gegarandeerd/ongetwijfeld een keer in een situatie waarin bewijs prettig is. De gemiddelde dashcam schiet overdag prima beeld. Maar als u ook vaak in het donker op pad bent, is er al wat minder keus.
Filmen bij parkeer-/stilstand
Let er ook op of uw dashcam blijft filmen wanneer u uw motor uitzet. Uit de test van de ANWB blijkt dat het overgrote deel van de camera’s stopt met filmen zodra de motor uit wordt gezet. En bij een beetje roadrage is het (helaas) vaak nodig om ook bij stilstand nog even door te filmen. Ook het noodzakelijk zijn van een app op uw mobiel om de camera te bedienen kan een min punt zijn. Dual channel dashcams filmen door middel van een tweede camera ook door de achterruit. Hierdoor heeft u een vollediger beeld van wat er om het voertuig gebeurt.
GPS of G-sensor
Wilt u na uw vakantie kunnen uitlezen waar u allemaal gereden heeft, dan is een GPS functie erg leuk. Maar heeft u de dashcam puur en alleen om mogelijk bewijs te hebben in geval van een aanrijding is een G-sensor erg handig. Een dashcam met G-sensor slaat aan bij plotselinge G krachten door bijvoorbeeld een aanrijding, hard remmen of een snelle uitwijkmanoeuvre. De dashcam zorgt ervoor dat er een aantal minuten film voor en na de verandering van G kracht wordt bewaard. Zelfs als uw auto geparkeerd staat, kan de camera aanspringen. Handig wanneer u bij schade aan uw auto bij het Waarborgborgfonds moet zijn omdat de dader geen briefje onder uw voorruit heeft gedaan.
Worden uw beelden als bewijs gezien?
Beelden van uw dashcam kunnen een goede bijdrage leveren om aan te tonen wat er is gebeurd. Het is echter geen op zichzelf staand bewijs. De beelden kunnen voor verzekeraars dienen ter ondersteuning van de schuldvraag zodat de aansprakelijkheid eenvoudiger bepaald kan worden en de schadeafhandeling sneller kan plaatsvinden. Maar de overige omstandigheden spelen uiteraard ook een rol. Enkele problemen die zich met de camerabeelden voordoen volgens het Juridisch Bureau Letselschade:
- Er is niet altijd duidelijk wat er aan het ongeval voorafging
- De beelden kunnen bewerkt zijn
- Er is slechts uit één hoek gefilmd
Als de beelden duidelijk genoeg zijn, kan het in een ‘hij zei/zij zei’ situatie wel van doorslag zijn.
Maar buiten de rechtszaal kan beeld van een dashcam wel degelijk handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer een appende fietser op uw (stilstaande) auto knalt en daarna geld wil zien. Even vertellen dat u samen graag naar de dashcam beelden wil kijken, kan behoorlijk afschrikkend werken.
De Vereende en dashcam gebruik
Aangezien de Vereende inmiddels een behoorlijk aandeel heeft in de taxi- en transport branche, zien wij zeker wel het voordeel in van het gebruik van dashcams in de auto. Heeft u schade en een dashcam? Deel de beelden dan zeker met uw verzekeringsmaatschappij.
Auteur
Wouter van der Bol, adviseur (online) marketing
Bronnen:
Het Juridisch Bureau Letselschade
https://www.juridischbureauletselschade.nl/een-dashcam-gebruiken-als-bewijs-bij-letselschade/
ANWB
https://www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/dashcams/aankooptips-dashcams