19 december 2018 - Met 12 Huizen net naast vele grote ziekenhuizen in Nederland en 14 Huiskamers in vrijwel dezelfde ziekenhuizen probeert het Ronald Mc Donald Kinderfonds het ziekenhuisverblijf van ernstig zieke kinderen en hun gezinsleden te verlichten. Daarnaast beschikt de organisatie over 3 vakantiehuizen. Een organisatie die op veel support kan rekenen, want wie kan zich nu niets voorstellen bij het leed dat een familie met een ernstig ziek kind treft?
Toch benadrukt Miranda Noorlander, adjunct directeur van het Kinderfonds, dat het om meer gaat dan alleen sympathie. Zij is er van overtuigd dat de aanwezigheid van het gezin in de omgeving van een ziek kind leidt tot minder stress en daardoor in veel gevallen ook bijdraagt aan een grotere kans op herstel. “Natuurlijk is het fijn dat we sympathiek gevonden worden, maar nog belangrijker vind ik dat we aantoonbaar bijdragen aan het vergroten van de kansen op herstel van deze kwetsbare kinderen. Wij bieden net dat beetje extra zekerheid dat het verschil kan maken”.
De oorsprong
Het eerste Ronald McDonald Huis werd in 1974 in de VS geopend. De oncoloog dr. Audrey Evans merkte dat er een grote behoefte was van ouders om dichter bij hun zieke kind te kunnen zijn. Evans zocht een sponsor en McDonald’s stapte graag in. In 1985 opende het eerste Huis in Nederland haar deuren. Inmiddels zijn er in 43 landen 366 huizen. In Nederland staat de teller op 12 huizen. Miranda: “We kiezen natuurlijk voor ziekenhuizen waar het behandelen van ernstig zieke kinderen een specialisme is. Je komt dan uit bij de academische ziekenhuizen en de grotere ziekenhuizen in Nederland”.
De Huizen
In de Huizen wordt het gezin van een ernstig ziek kind een plek aangeboden om dicht bij het kind te kunnen verblijven. In 2017 maakten ruim 6600 verschillende gezinnen gebruik van een van de kamers in de Huizen. De duur van het verblijf varieert van 1 dag tot soms wel 2 jaar. De inrichting van de kamers is ‘basic’. De noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig, maar er is geen overbodige luxe. Bovendien is het zeker geen hotel. Het is de bedoeling zelf de kamer schoon te houden, de eigen ‘wasjes’ te draaien en te koken. Daarvoor zijn diverse centrale voorzieningen beschikbaar. Ook zijn er een aantal gemeenschappelijke ruimtes, zodat lotgenoten elkaar kunnen spreken, maar uiteraard ook kunnen ontspannen. Miranda: “In deze kerstperiode doen we natuurlijk wel wat extra’s en zorgen we ervoor dat de feestdagen niet onopgemerkt voorbij gaan. De huizen zijn in kerstsfeer en voor de kinderen en de betrokken gezinsleden proberen we, ondanks alle zorgen, van de feestdagen echt iets moois te maken. Iedereen kan zich voorstellen hoeveel impact een ernstige ziekte op een kind en een gezin heeft. En natuurlijk helemaal tijdens de gezelligste dagen van het jaar. Juist tijdens deze dagen zetten wij, met al onze vrijwilligers, ons beste beentje voor en ontbreekt in onze huizen de kerstboom, kerstversiering en het kerstdiner uiteraard niet.
De Huiskamers
Naast de Huizen zijn er ook Huiskamers beschikbaar. De Huizen staan vlak naast de ziekenhuizen, terwijl de Huiskamers zich in de ziekenhuizen bevinden. De Huiskamers zijn vooral overdag, tijdens de dagbehandelingen, een belangrijk rustpunt voor patiënt en familie. Behandelingen duren vaak de hele dag, maar er zijn regelmatig periodes dat er even tijd is voor ontspanning. In deze Huiskamers, dicht bij de behandelplek, kan de rust gevonden worden. Miranda: “Ook deze kamers dragen bij aan de vermindering van spanning en stress en kunnen zo een belangrijke rol spelen om net dat beetje extra zekerheid te geven dat nodig is. Zowel voor kind als naaste familie”.
De Vakantiehuizen
De drie vakantiehuizen zijn volledig aangepast voor gezinnen met langdurig zieke kinderen en geven families de kans even op adem te komen. Zij complementeren het aanbod dat het Ronald McDonald Kinderfonds in Nederland aan kan bieden.
De organisatie
Vanuit Amersfoort geven ruim 20 beroepskrachten richting aan de organisatie. Miranda en Renate Westerlaken-Loos vormen samen de directie. Per huis werken er 2 a 3 betaalde krachten, die zorgen voor het dagelijkse reilen en zeilen van het huis. Cruciaal voor de hele organisatie zijn de vrijwilligers. Miranda: “ In totaal werken we met een kleine 2000 vrijwilligers. Zonder hen zou het onmogelijk zijn deze organisatie te laten draaien”.
De organisatie werkt zonder overheidssubsidie. Miranda: “Wij vragen 15 euro per nacht eigen bijdrage. Daar kan de organisatie uiteraard niet op draaien, maar gelukkig hebben wij een groep trouwe sponsoren, waaronder McDonald’s al meer dan 30 jaar! Daarnaast komt er veel geld binnen via verschillende speciale evenementen zoals de HomeRide of ons jaarlijkse gala. Het helpt natuurlijk dat we Robert ten Brink en Yvon Jaspers als landelijke ambassadeurs in kunnen zetten. Bovendien heeft elk Huis een eigen Business Breakfast Club. In de clubs zitten regionale ondernemers die specifiek aan 1 Huis verbonden zijn en voor inkomsten genererende activiteiten zorgen door hun goede binding met de regio. Het lukt ons met elkaar ieder jaar weer om de begroting sluitend te krijgen, maar het is wel ieder jaar weer een uitdaging. Bovendien willen we het gevoel dat wij net dat beetje extra zekerheid kunnen bieden de komende jaren verder uitbreiden. We willen de komende jaren op meer locaties actief zijn en bovendien kunnen diverse huizen wel een opfrisbeurt gebruiken. Daar is de komende periode nog veel geld voor nodig”.
Mocht u, juist in deze donkere dagen, meer willen weten hoe u mee kunt bouwen aan een stukje extra zekerheid dan kunt u doneren of nader contact zoeken.