Schade in Nederland door motorrijtuig met buitenlands kenteken


22 februari '23 - In ons land rijden veel buitenlandse motorrijtuigen. Ze komen van ver of dichtbij, maar als u er een aanrijding mee heeft, is er geen verschil in wat u moet doen om uw schade te verhalen. Een groot aantal landen heeft met elkaar afgesproken hoe de schadebehandeling zal verlopen als een voertuig uit het ene land een aanrijding veroorzaakt in een ander land. Die landen bij elkaar noemen we het groenekaartgebied. Om die afspraken te kunnen uitvoeren is in al die landen een zogenaamd groenekaartbureau opgericht. In Nederland is dat het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars.

Schade

Hoe gaat de afwikkeling van een schade in Nederland met een buitenlands motorrijtuig in de praktijk? Als een benadeelde een casco- of rechtsbijstandverzekering heeft, dan schakelt hij die in. Die verzekeraars weten verder hoe te handelen, en voor de benadeelde is er geen verschil met een aanrijding met een Nederlands voertuig. Heeft iemand niet zo’n verzekering, dan is het aan te bevelen het Nederlands Bureau te benaderen.

De schade wordt altijd in Nederland op grond van Nederlands recht geregeld. Wie dat doet, is afhankelijk van welke vertegenwoordiger de betrokken buitenlandse verzekeraar in Nederland benoemd heeft. Op de website van het Nederlands Bureau kunt u de vertegenwoordigers van buitenlandse verzekeraars vinden. Mocht een buitenlandse verzekeraar geen vertegenwoordiger benoemd hebben, dan neemt het Nederlands Bureau de schade in behandeling. Ook als de verzekeraar die op het aanrijdingsformulier staat niet op onze website is terug te vinden, is telefonisch contact opnemen met het Nederlands Bureau raadzaam. Vaak weten de medewerkers van het Nederlands Bureau alsnog te vertellen bij wij u terecht kunt.

Als de schade wordt gemeld bij de vertegenwoordiger in Nederland is de behandeling niet anders dan bij een schade met een Nederlands voertuig. Een verschil is wel dat de vertegenwoordiger een dekkingsbevestiging moet krijgen van de buitenlandse verzekeraar, omdat zij immers niet zelf over een polisadministratie beschikken.

 

Verzekeraar onbekend

Als de verzekeraar onbekend is kan het Nederlands Bureau de verzekeraar achterhalen. Dat gaat op basis van een e-mail waarin in ieder geval het kenteken, het merk (of als dat ontbreekt het soort voertuig, zoals auto of vrachtwagen), schadedatum, plaats en land van aanrijding genoemd moeten worden. Het aanrijdingsformulier kan ook behulpzaam zijn. Op onze site staan links naar een aantal sites van buitenlandse zusterorganisaties, waar iedereen verzekeringsgegevens kan opzoeken. Op die websites worden de verzekeringsgegevens direct getoond, of de informatie wordt binnen een dag naar uw e-mailadres gestuurd. U kunt dan vervolgens de vertegenwoordiger op onze website opzoeken. Als het betreffende land niet in de lijst staat, kan alleen het Nederlands Bureau de aanvraag doen.

Het onderzoek bij het Nederlands Bureau duurt wat langer. De termijn is afhankelijk van het land, en van de gegevens die er zijn.

Niet verzekerd

Dan bestaat nog de mogelijkheid dat het buitenlandse voertuig niet verzekerd is. Als het Nederlands Bureau de verzekeringsdekking heeft onderzocht en er is geen verzekeraar bekend geworden, dan behandelt het Nederlands Bureau de schade zelf.

Vragen

Heeft u vragen over dit soort schades is het Nederlands Bureau altijd bereid om u verder op weg te helpen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 070-3408280 of per e-mail [email protected].

 

Auteur
Hilda Duurkoop, Specialist verzekeringstechniek Nederlands Bureau

Tags