WA-dekking alleen in buitenland niet genoeg

 

29 mei '24 - Over enkele weken start de zomervakantie. Veel Nederlanders gaan met de auto op weg naar een mooie buitenlandse bestemming. In de hectiek van alle voorpret voor de vakantie beseffen mensen vaak niet dat als ze alleen WA-verzekerd zijn, ze niet verzekerd zijn voor de eigen schade en het verhalen van schade. En daar is voor u als assurantieadviseur een belangrijke rol weggelegd.

Uit de vele dossiers die bij het Nederlands Bureau en het Schadevergoedingsorgaan (een taak van het Waarborgfonds Motorverkeer) binnenkomen, blijkt hoe groot de schade bij een ongeval in het buitenland soms kan zijn en dat die schade niet altijd wordt vergoed.

Een ongeluk in het buitenland

De medewerkers van het Nederlands Bureau hebben zeer regelmatig mensen aan de telefoon die met een auto die slechts WA-verzekerd is naar het buitenland zijn gereden. Dan hebben ze een ongeluk gehad en komen ze er achter dat hun eigen schade niet verzekerd is. Ook moeten ze zelf maar zien hoe ze schade veroorzaakt door een ander kunnen verhalen. Wordt de schade door een ander veroorzaakt, dan is het een hele klus uit te vinden bij wie je moet verhalen. Het Nederlands Bureau wijst daarin de weg, maar verhaalt niet de schade. Daarom is het belangrijk dat een financieel adviseur buitenlandreizigers vooraf wijst op de consequenties van alleen WA-verzekerd zijn.

Aanvullende verzekering

Een rechtsbijstandsdekking en een Schadeverzekering voor Inzittenden zijn verzekeringen die bij ongevallen in het buitenland van groot nut kunnen zijn. Een benadeelde kan bij de juiste dekking toch (een deel van) zijn schade vergoed krijgen, die volgens de regels van het land waar het ongeval gebeurde anders wellicht niet vergoed zou zijn.

Er zijn regels in andere landen die wij in Nederland niet kennen. In Frankrijk geldt bijvoorbeeld dat je geen schadevergoeding krijgt als de bestuurder van het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt onbekend is. In Duitsland wordt bij een onbekende veroorzaker alleen zeer zwaar letsel vergoed. De aansprakelijkheid wordt in Duitsland ook op andere wijze vastgesteld.  In Spanje wordt in alle gevallen de schade verdeeld over het trekkend motorrijtuig en de aanhanger. Goed om te weten als u met een (geleende) caravan op stap bent.

Rol van het Nederlands Bureau

Voor het achterhalen van de contactgegevens in Nederland voor een schade in het buitenland kan een benadeelde bij het Nederlands Bureau terecht. Het Nederlands Bureau achterhaalt, indien nodig, de verzekeringsmaatschappij en de vertegenwoordiger in Nederland. De schade moet dan wel in een  EU-land zijn gebeurd. Voor een aanrijding in een land buiten de EU kan het Nederlands Bureau meestal wel verzekeringsgegevens achterhalen, of de contactgegevens verstrekken van een bekende verzekeraar, maar de benadeelde moet zelf contact opnemen met de verzekeraar in het buitenland.

Al met al is het de moeite waard om voor vertrek naar het buitenland te bespreken of er voldoende dekking is, zodat men van een zorgeloze vakantie of reis kan genieten.

 

Auteur

Hilda Duurkoop- de Ruijter, Specialist Verzekeringstechniek Nederlands Bureau

 

 

Tags