Oekraïne en het groene kaart systeem


10 maart '22 - Oekraïne neemt deel aan het groene kaart systeem. Anders dan de EU-landen (uitsluitend) volgens het principe van een geldig verzekeringsbewijs te weten de Groene Kaart. Daarnaast kan een autobezitter ervoor kiezen om de auto alleen voor in Oekraïne te verzekeren. Dit heeft als gevolg dat een auto zonder een geldige WA-verzekering de buitengrens van de EU niet overkomt en dat het Oekraïens Bureau uitsluitend garant kan staan wanneer er een geldige verzekeringsdekking (inclusief EU) is afgesloten.

 

Wat gebeurt er als een voertuig uit de Oekraïne (UA) in Nederland schade rijdt?

Normaal gesproken zal een Oekraïense WA-verzekeraar een vertegenwoordiger (correspondent) in Nederland hebben aangesteld. Deze correspondent zal in dat geval de WA-schade door een Oekraïens voertuig regelen en de schade voorschieten. Als voorwaarde zal dan de Oekraïense WA-verzekeraar moeten bevestigen dat er een groene kaart was afgegeven en geldig was op de schadedatum. De Oekraïense WA-verzekeraar betaalt de correspondent vervolgens terug.

Mocht de Oekraïense WA-verzekeraar niet terug betalen of in het uiterste geval failliet zijn, dan staat het Nederlands Bureau richting de benadeelde garant.

Als er geen correspondent is aangesteld, dan zal het Nederlands Bureau de WA-schade regelen en de schade voorschieten. Ook hier moet aangetoond zijn dat er een geldige groene kaart is. Vervolgens verhaalt het Nederlands Bureau de schade weer op het Oekraïens Bureau. Als dat laatste bureau vanwege de situatie (tijdelijk) niet kan terugbetalen, dan is dat voor risico van het Nederlands Bureau. De benadeelde mag hier geen hinder van ondervinden.

In de huidige omstandigheden kan het gebeuren dat de verzekeringscontrole bij de grensovergang achterwege is gebleven en vervolgens een onverzekerd Oekraïens voertuig in Nederland een schade veroorzaakt. In dat geval staat het Waarborgfonds in voor vergoeding aan de benadeelde. Het Waarborgfonds heeft het recht om de schade te verhalen op de onverzekerde veroorzaker.

Wat gebeurt er als een Nederlands voertuig in Oekraïne schade rijdt?

Hoewel het momenteel haast theoretisch lijkt, kan het voorkomen dat een Nederlands voertuig in Oekraïne schade rijdt. In dat geval zal de schaderegeling met de benadeelde in gang worden gezet op voorwaarde van de aanwezigheid  van een geldige groene kaart.

Actuele ontwikkelingen

De situatie in Oekraïne kan met de dag veranderen. De werking van het groene kaart systeem is niettemin de basis. Wij houden u op de hoogte als er meer te melden is.

Tags